KLIK SINI

PENGUMUMAN

ASSALAMUALAIKUM,
KEPADA SEMUA PELAWAT BLOG CIKGU. BAHAN-BAHAN BAGI PENGAJIAN AM MODULAR, PENGAJIAN KERTAS 1 DAN KERTAS 2 TELAH CIKGU SELIAKAN DALAM BLOG KHAS. SILA KLIK PADA BLOG KHAS PENGAJIAN AM. SEKIAN, TERIMA KASIH

Tuesday, July 24, 2012

ISU LOGO KEMERDEKAAN


Pelbagai isu disebalik maksud logo kemerdekaan Ke-55 untuk tahun 2012. Rekaan logo untuk tema kemerdekaan kali ini menimbulkan rasa tidak puas hati apabila rekaan bagaikan melepaskan batuk ditangga dan tidak bersifat kemerdekaan. Logo kali ini lebih dikaitkan dengan politik berbanding semangat patriotisme atau nasional.
Ze8vB
Pakatan Rakyat menggesa kerajaan menukar tema Hari Kebangsaan 2012 “Janji Ditepati” kepada tema yang lebih bersifat inklusif. Keputusan ini dibuat selepas mesyuarat Majlis Pimpinan pakatan pembangkang yang dipengerusikan Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali bersetuju bahawa tema tersebut tidak bersifat kemerdekaan.
Mustafa berkata mesyuarat juga bersetuju memberikan tempoh seminggu kepada kerajaan untuk mempertimbangkan seterusnya menukar tema tersebut kepada tema yang lebih sesuai. Beliau menambah, tema tersebut adalah tidak munasabah untuk Malaysia, sebuah negara demokrasi kerana ia merupakan slogan parti Barisan Nasional (BN).
Maksud Logo Kemerdekaan 2012

No comments: