KLIK SINI

PENGUMUMAN

ASSALAMUALAIKUM,
KEPADA SEMUA PELAWAT BLOG CIKGU. BAHAN-BAHAN BAGI PENGAJIAN AM MODULAR, PENGAJIAN KERTAS 1 DAN KERTAS 2 TELAH CIKGU SELIAKAN DALAM BLOG KHAS. SILA KLIK PADA BLOG KHAS PENGAJIAN AM. SEKIAN, TERIMA KASIH

Tuesday, May 19, 2009

Smk Gadong, kasihku tertumpah disini..


Bismilahhirahmanirrahim,

Sangat berat untuk aku memulakan catatan ini kerana ini adalah catatan ucapan selamat tinggal setelah sekian lama berkhidmat di SMK Gadong Namun aku tahu saat begini akan tiba juga tapi sesungguhnya saat ini datang dalam keadaan yang tidak terduga sama sekali.
Sahabat sekalian,

Pertama kali aku datang ke Gadong tanpa perasaan apa-apa. Bukan jugak takut tidak diterima.Tidak juga terlalu teruja akan dipuja. Tapi tanpa sedar sudah lapan tahun aku di sini.Segala pahit manis, suka duka menjadi kenangan yang tidak mungkin aku dapat di tempat lain.

Sahabat sekalian,
Selama 8 tahun terlalu banyak peristiwa yang mendewasakan aku.Di sini juga aku serba sedikit terpalit dengan kontrovesi serta politik dalaman .Mungkin tahun-tahun terakhir ini kita selalu berprasangka,berpandangan negatif sesama sendiri,ada sedikit perasaan iri hati, busuk hati tetapi bersembunyi disebalik wajah profesional .

Sahabat-sahabatku,
28 April 2009 tanggal ini sebenarnya telah menyatukan kita semula. Tanpa sedar ki
ta, menzahirkan perasaan kita yang selama ini tersembunyi disebalik kesibukan duniawi. Dalam musibah yang menimpa ada hikmah yang tersembunyi. Ternyata besarnya kasih sayang sesama kita tanpa mengira agama dan keturunan, yang selama ini kita tidak menyedarinya atau sengaja melupakannya. Dan sesungguhnya aku sangat bertuah kerana ditempatkan di SMK Gadong yang tidak mungkin aku peroleh sahabat-sahabat sebaik anda semua walau di tempat kelahiranku sendiri.

Sahabatku,
Ujian Allah sangat berat untuk aku tempuhi . Tambahan pula seorang diri diperantauan jauh daripada sanak saudara. Menggigil dan gelap pandangan apabila aku dibawa berjumpa suami yang didepan mata hanya sekujur t
ubuh kaku di kamar mayat hospital, sedangkan sejam lepas masih aku terdengar suaranya menelefon bertanya khabar dan menyatakan rindu. Ya Allah terhenti rasanya seketika dunia dari berputar.Masih terbayang senyumnya,cintanya yang tidak pernah luntur, dalam kasihnya untuk kami. Namun cinta Allah lebih abadi. Janji Allah itu pasti.

Sahabatku,
Disaat sebegitu, kurnia Allah sangat besar. Anda semua hadir memberi bahu untuk disandar. Memberi tangan untuk memimpin. Ternyata aku tidak keseorangan menghadapi dugaan ini. Semua guru SMK Gadong (pelbagai kaum dan keturunan) berkumpul di kamar mayat memberi sokongan kepadaku sehingga menimbulkan perasaan hairan kaki tangan hospital . Arwah hanyalah pekerja biasa(pemandu lori) tetapi mempunyai rakan yang bertali leher dan berpakaian formal. Kasih sayang anda semua memberi kekuatan padaku.Jalan yang terasa gelap terbit sajalur cahaya kasih sayang anda yang menerangi. Sesungguhnya aku insan bertuah kerana dilimpahi kasih sayang yang melimpah ruah dari anda semua.

Sahabatku,

Berat hati ini meninggalkan SMK Gadong.Namun apalah daya, aku hanya insan kerdil di bumi Allah ini. Kenangan bersama arwah bagai filem yang berputar tanpa henti. Aku tidak mahu hanyut dalam kesedihan yang berpanjangan.Berikan aku ruang untuk bangkit kembali. Membina kekuatan sendiri, mendidik dan membesarkan anak-anak tanpa suami.

Sahabatku,
Jika anda seorang suami, jangan kedekut menzahirkan perasaan cinta pada isteri. Lafazkan berulangkali biar isterimu tersipu malu. Ucapkan rindumu walau dia didepan mata, kerana isteri memang fitrahnya ingin dipuji dan dimanja. Ringankan tanganmu untuk menolong kerja rumah yang tidak pernah habis. Sabarkan hatimu mendengar leterannya walau dirimu letih.


Sahabatku,
Jika anda bergelar isteri, layanlah suamimu seikhlas hati. Cintai dirinya seadanya. Banyakkan memberi bukan meminta. Hiaskan dirimu untuk dirinya. Sabarlah dirimu dengan hobinya. Fahamilah jiwanya,jagalah hartanya. Jangan kau rebut kasih pada ibu bapanya melebihi dirimu. Sesungguhnya kamu bertuah kerana masih ada suami yang sedia melindungimu dan menyintaimu sepanjang masa.

Sahabatku,
Jika anda masih berseorangan, jangan menolak jodoh jika dia insan biasa. Kebahagiaan bukan terletak pada pangkat atau harta. Jangan takut mendirikan rumah tangga hanya semakin berusia. Suami Siti Khadijah ternyata lebih muda.

Sahabat-sahabatku,
Tidakku tahu sama ada kasihkah sahabat baruku kepadaku nanti sebagaimana kasihnya kamu pada diriku. Kita boleh bergurau, berjenaka tanpa prasangka. Di tempat baru nanti, sudikah mereka menerima ku dengan status janda. Gelaran yang berat untukku pikul. (Tapi kamu semua tidak pernah peduli dengan itu semua) Kawan lelaki tentu menjauh takut diftnah. Kawan perempuan takut mendekat bimbang suami dirampas.

Sahabat-sahabatku,
Doakan diriku agar tabah dan menghadapi hari muka. Doakan anak anakku menjadi insan beragama. Sedekahkan al fatihah untuk arwah suamiku yang tercinta.

Sekian. SMK Gadong kasihku tertumpah.


Artikel ini dikirim oleh Cg Rohani (SMK Gadong, Beaufort) tanda terima kasih kepada warga Sekolah tersebut yang begitu prihatin. Kepada sesiapa yang ingin mengirim sebarang artikel untuk disiarkan, sila emelkan pada qamarulngah@gmail.com Artikel anda biarlah yang asli dari idea dan fikiran anda sendiri. Insyaallah saya akan post kan dalam blog ini. sertakan juga serba sedikit mengenai maklumat diri anda dan maklumat ini akan dirahsiakan, hanya nama pena anda akan saya siarkan.

untuk tinggalkan pesanan atau kata2 perangsang, anda boleh taibkan di kotak komen dibawah, jika tidak punyai profile, anda bleh gunakan anonymous di ruangan comment as... tapi jangan lupa letak nama pengenalan anda...

No comments: